YETI-TV – a bouquet of pixels, 28.01 – 28.03.16

Når lysende bordtennisbolde skaber billeder – DIAS præsenterer international lyskunst på Vallensbæk Station

Når DIAS den 28. januar blænder op for udstillingen YETI TV – a bouquet of pixels vil Vallensbæk Station blive badet i billeder og farvet lys. Den franske kunstner Fred Sapey-Triomphe har skabt en spektakulær og stedsspecifik total-installation, der forener fantastiske lyseffekter med levende billeder.

Billeder er prikker

Vi tænker nok ikke over det til dagligt. Men vores digitale billeder er skabt af tusinder farvede prikker. Sådan var det med de gamle billedrørs-tv, og sådan er det med fladskærme. Det er dette tekniske faktum, som er afsættet for Fred Sapey-Triomphes enestående installation.

En lyslevende bordtennisbold

Til DIAS har kunstneren skabt en række imponerende skærme ved at spole teknologien tilbage. I modsætning til vores forkærlighed for høj billedopløsning og dermed knivskarpe billeder så går Fred Sapey-Triomphe en anden vej: hans skærme er ultra low-res. Hans skærme er udpræget grovkornede og er ikke skabt high-tech elementer. Skærmene består ganske enkelt af LED-oplyste bordtennisbolde. Boldene er altså de farvede prikker, der tilsammen skaber de levende billeder.

Imponerende farveeksplosioner

Et særligt træk ved DIAS er mødet mellem den digitale kunst og det liv, som leves på stationen. MedYETI TV vil publikum i den mørke tid af året kunne opleve uventede og betagende farveeksplosioner. Men kunstprojektet er ikke kun smukt og visuelt stærkt, det skaber også en umiddelbar mulighed for at forstå det digitale billedes prik-opbygning.

De lysende bordtennisbolde-skærme kan ses som en parodi på vores hunger efter high-res, men de er samtidigt et kunstnerisk valg, som giver en spændingsfyldt og visuelt imponerende dobbelthed: Vi ser et ocean af farvede bolde, men kan samtidig uden besvær stykke farverne sammen og opleve de levende billeder, som ruller hen over skærmene.

Oplevelsen er i højsædet på denne DIAS udstilling – og ydermere kan man være med til at præge værket. Som publikum man være med til at skifte mellem forskellige typer af levende TV-billeder.

Fred Sapey-Triomphe bor og arbejder i Paris, og er uddannet på Ecole Nationale des Beaux-Arts i Paris og Ecole Boulle. Han har mange udstillinger bag sig bl.a. på Centre Pompidou-Metz og i flere forskellige sammenhænge i det offentlige byrum.

 

 

Fred

Fred Sapey-Triomphe er kunstner og bor og arbejder i Paris. Han er uddannet ved Ecole Nationale des Beaux-Arts i Paris og Ecole Boulle. Fred SapeyTriomphe skaber digitale kunstinstallationer og bruger lys som råmateriale. I sit mangeårige arbejde med video og fotografi dyrker han referencer til Op Art, Kinetic Art og Manga, samtidig med at han bruger teknologien til at skabe en umiddelbar visuel oplevelse.

Han har udstillet i adskillige gallerier, på festivaler og på offentlige steder i Frankrig og i udlandet, senest ved Condition Publique i Roubaix til «Lille 3000» i 2012, ved Nuit Blanche i 2012 og WHARF, Contemporary Art Center i Normandiet til «Impressionist Normandy» i 2013. I 2014 udstillede han Pingpongscreen på Pompidou-Metz, og viste sin lysinstallation ElectroRobot ved Bercy Village i 2015. I oktober 2014 blev han kommisionerede af Le Vendôme Luxury Art til at oplyse Le Meurice og Hotel d’Evreux, Place Vendome under den parisiske modeuge. In 2015 installerede han et stort lysloft over  Gare de Mons, Belgien, som en del af Mons 2015. Han har også skabt en lysinstallation til juveleren Lorenz Bäumer, Place Vendôme Paris.

yann
Yann Guidon er ingeniør med speciale i elektronik og algoritmer. Efter at have studeret datalogi og mikroelektronik (på Cachan, Paris 8 og Jussieu) begyndte han at arbejde hos Mentor Graphics, og arbejde derefter med computernetværk før han blev freelance embedded systemdesigner. Han har designet to open source CPU-systemer ( F-CPU og YASEP), skrevet mere end 400 sider til Linux Magazine France, samarbejdet med mange kunstnere bl.a. Matteo Messervi, Mathieu Lehanneur, og Pascal Bauer. Han har lavet elektronik i Fred Sapey-Triomphes installationer siden 2013.

Close

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med tips om begivenheder og udstillinger *

Tilmeld
* Du tilmelder dig DIAS nyhedsbrev og vil løbende modtage nyheder og tips om nye og kommende begivenheder. Du har altid mulighed for at afmelde dig igen.

Subscribe to our newsletter

Receive our newsletter with info on events and exhibitions *

Subscribe
* You are subscribing to the DIAS Newsletter and will receive news and info on current and upcoming exhibitions and events. You can unsubscribe at anytime.